joi, 30 august 2012

Eveniment - Aletha Solter in Bucuresti

Noaptea trecuta nu am putut dormi. Cand nu pot sa dorm iau o carte si citesc. Am ales sa recitesc un capitol din cartea Alethei Solter - Bebelusul meu intelege tot. Am recitit capitolul despre plansul bebelusului, cum somnul nu venea am luat-o de la inceput si pana dimineata o recitisem toata. De fiecare data ma uimeste firescul din aceasta carte, logica simpla a lucrurilor, cu toate ca exista toate argumentele stiintifice din lume pentru afirmatiile sale, blandetea abordarii. Ma gandeam ca astazi in loc de postare sa va transcriu un fragment din cartea ei, dar o sa va invit sa o cunoasteti personal (multumesc Lumi pentru informatie). O iubesc pe doamna asta, la propriu. Niciodata nu m-am regasit mai mult ca parinte intr-o teorie, si sunt multe,  ca atunci cand ii citesc cartile. Faptul ca tot ceea ce simteam ca mama, ca parinte, a fost pus negru pe alb de catre un specialist a fost confirmarea mea ca ceea ce fac este bine, ca ceea ce-mi spunea instinctul meu era pe drumul cel bun. Cineva, la niste ani distanta in timp, m-a scris pe mine- asa cum sunt eu ca mama. Mi se umplu ochii de lacrimi de fiecare data cand ii deschid o carte. Retraiesc emotiile din sarcina, intensitatea nasterii, durerea separarii de dupa, retraiesc clipele de inceput de parinte.

Cartile sunt 4 la numar, doua traduse si in limba romana - “The Aware Baby” (“Bebeluşul meu înţelege tot”), prima ei carte, si “Helping Young Children Flourish” (”Copiii noştri frumoşi şi sănătoşi”). A treia carte a sa este “Tears and Tantrums” (”Lacrimi şi crize de furie”). A patra carte, “Raising Drug –Free Kids”, a fost publicată în septembrie 2006. Le puteti citi foarte usor si in engleza, stilul este relaxat, concis, simplu, clar.
Ce-mi place cel mai mult in cartile sale este faptul ca nu judeca. Povesteste despre greselile ei ca parinte, iti ofera confortul psihologic de a merge mai departe, de a te cunoaste pe tine si copilaria ta, iti ofera idei de exercitii si introspectii pentru a te ierta pe tine. Peste tot in jur vezi oameni care te privesc cu o spranceana ridicata si un ntz, ntz, ntz, nu asa se faceee, nu asa iti cresti copilul! Lucrul asta se poate intampla foarte des mai ales atunci cand nu alegi sa-ti cresti copilul in tiparul traditional, in spiritul in care am fost crescuti noi acum 30-40 de ani. Am ales sa nu-mi militarizez copilul, am ales sa-l tin in brate, am ales sa imi iert copilaria pe care mi-am petrecut-o singura intr-un patut, am ales sa imi las copilul sa creasca in cel mai natural fel posibil. Matilda este un spirit liber si de asta sunt mandra. Asta este mandria mea reala de parinte, oricat de aroganta ar parea.

Cand ma uit inapoi peste acesti doi ani de copil, in and out of me, imi dau seama ca Matilda este cea care m-a crescut pe mine. Ea m-a invatat sa fiu parinte, am evoluat amandoua, am fost o echipa. Sunt parinte pentru ca ea m-a facut sa fiu si nu numai pentru ca i-am dat nastere. Fericirea si implinirea mea in viata sta in relatia pe care o am cu Matilda. M-am eliberat de prejudecati, de modelul social, de modelul cultural, m-am eliberat de ceea ce credeam inainte sa o tin in brate. Nu credeam ca o sa o pot tine la piept atunci cand plange fara sa incerc sa-i opresc plansul, am facut-o. Nu credeam sa pot dormi cu ea in acelasi pat, o fac de un an de zile. Nu credeam sa o pot alapta dincolo de 6-12 luni, tocmai ce am implinit 16. Nu credeam sa pot sa vad dezordine in casa si sa ma bucur de ea. Ca un control freak ce sunt nu credeam sa pot sa-mi las copilul sa creasca liber, sa nu o "educ", sa nu o "disciplinez". Nu stiam ca sunt capabila de atata empatie si intelegere. Nu ma cunosteam. Astazi ma regasesc in scrierile Alethei si ma simt un parinte implinit. Drumul este inca lung in fata noastra, cu siguranta plin de imprevizibil si de momente de cumpana, dar il astept cu toata nerabdarea din lume.

Va recomand din suflet cartile de mai sus, le puteti citi inainte de a fi parinti, le puteti citi la primul nascut, le puteti reciti la al 3-lea nascut. Le puteti citi si daca nu aveti copii, or sa va ajute sa cunoasteti si sa intelegeti copilul din voi. Va vor face atat de mult bine. Daca vreti sa o cunoasteti pe aceasta doamna minunata, doamna care mi-a facut meseria de parinte mai usoara si mai frumoasa, o puteti vedea in cadrul seminariilor pe care le va tine in Bucuresti in luna septembrie. Noi o sa fim acolo.

Pe linkul de mai jos gasiti toate detaliile legate de eveniment si modalitatile de inscriere.

Un comentariu:

  1. salut,
    stii cumva unde as putea sa gasesc cartile ei, sau daca le pot imprumuta de lacineva?

    RăspundețiȘtergere